generationsskifte

Generationsskifte - när skogen går vidare inom familjen

7 Jun, 2022

Äger du eller någon i din närhet skog som en dag ska gå vidare inom familjen? Kul, då har vi nog mycket att prata om. Genom åren har vi haft förmånen att få följa många familjer genom processen som ett generationsskifte innebär. Det har gett oss bra koll på vilka frågor som är viktiga att ta hänsyn till för att generationsskiftet ska bli lyckat - både för dig som lämnar över till den yngre generationen och för dig som tar vid som nybliven skogsägare.

Först och främst är det viktigt att börja fundera över ett kommande generationsskifte i god tid. Tänk igenom hela processen och skaffa dig övergripande koll på hur den kommer att ser ut från början till slut. Ta gärna hjälp av en skogsrådgivare tidigt för att få guidning, svar på frågor och hjälp med förberedelser, planering och så småningom även det praktiska genomförandet. Ett generationsskifte som sker i rätt tid och med en bra planering som grund, ger alla inblandade bättre förutsättningar.

När är det rätt tid för ett generationsskifte?
Tajmingen för ett generationsskifte är oerhört viktig för utgången. Skatteanalyser, avverkningar eller överlåtelser som utförs vid fel tid eller på fel sätt kan ge konsekvenser som leder till tråkiga och kostsamma resultat.

Det är också bra om du aktivt kan bruka skogen fram till generationsskiftet. Det ger fler valmöjligheter och bättre resultat både för dig som låter skogen vidare i familjen och för den som tar vid som ny ägare av skogen. Men hur vet du att det snart är rätt tid för att lämna skogen vidare till den yngre generationen?

Det finns tyvärr inget snabbt och enkelt svar som gäller för alla. Statistiskt är snittåldern för nya skogsägare strax över 50 år och i genomsnitt äger du skogen i ungefär 30 år. Det innebär att den genomsnittlige skogsägaren avyttrar sin fastighet i 80-årsåldern. Du behöver själv känna vad som passar just din familj. Nyttja gärna våra kunniga skogsrådgivare som bollplank och få svar på dina frågor och guidning kring tajmingen av ett kommande generationsskifte.

Vem tar initiativet till ett generationsskifte?
Det är nästan alltid den nuvarande ägare av skogen, som tar initiativ till att starta en dialog inom familjen kring ett kommande generationsskifte. Det gör du när tajmingen känns rätt för dig och din familj. Prata med familjen, diskutera frågor ni har med varandra och försök att ta reda på vilka drivkrafter som finns inom familjen.

Vilka är de vanligaste frågorna inför ett generationsskifte?
Alla familjers och familjemedlemmars livssituationer ser olika ut, vilket gör att det finns nästan lika många frågeställningar som generationsskiften. Vissa frågor är dock ofta återkommande och några frågor som alltid brukar dyka upp är dessa:

  • Vad skall ingå i generationsskiftet?
  • Vilka tillgångar finns utöver själva skogsfastigheten?
  • Vilka övertagare är intresserade av vad?
  • Hur ska de totala tillgångarna fördelas?
  • Köp eller gåva, vad är skillnaden?

Vad mer krävs för ett lyckat generationsskifte?
Erfarenhetsmässigt ser vi att det som spelar störst roll för utgången är att alla familjemedlemmars viljor och frågor lyfts upp och behandlas. Ni behöver gemensamt fundera kring sådant som skatt och juridik och sen bör det finnas mål för generationsskiftet, en analys av nuläget och en plan för hur generationsväxlingen ska genomföras praktiskt. Normalt är det du som lämnar skogen vidare som sätter mål med överlåtelsen och senare involverar familjen.

Ladda gärna ner vår checklista med de vanligaste frågeställningarna inför ett generationsskifte. Fundera över svaren på frågorna, det kommer att öka chanserna för att ert generationsskifte ska bli lyckat.

Så kan vi hjälpa er genom ett generationsskifte

Johan förklarar hur vi kan hjälpa till med genom ett generationsskifte i filmen ovan. Se den gärna om du är nyfiken på hur vi arbetar med just generationsskiften och på vilka sätt vi kan hjälpa dig och din familj genom processen.

Några exempel på vad vi kan hjälpa till med är:

  • Svar på de frågor du/ni har kring ett kommande generationsskifte, t.ex. ekonomiska och juridiska frågor.
  • Guidning till rätt tid för generationsskiftet.
  • Se till att fördelningen av skogen blir rättvis.
  • Genomföra generationsskiftet praktiskt så att du kan känna dig säker på att allt blir rätt längs vägen.

Ring eller mejla någon av våra kunniga skogsrådgivare så får du hjälp att komma framåt. Du kan också fylla i dina kontaktuppgifter i formuläret här, så kontaktar vi dig så snart vi har möjlighet.

Våra skogsrådgivare har både bred och djup kompetens när det kommer till skogliga frågor. Meraskog har lång erfarenhet i skogsbranschen och en stark etablering i landet med kontor i Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Värmland.

DELA