Skogsrådgivning Skogsägande

Så väljer du rätt skogsförsäkring

21 Oct, 2019

Naturens nycker har fått försäkringsbolagen att omvärdera riskerna för skog. Efter några år med stormar, bränder och angrepp av granbarkborre, har försäkringsbolagen höjt premierna på sina skogsförsäkringar. Här följer några råd kring hur du väljer rätt försäkring för din skog.

Fredrik Dacke är ansvarig för skogsförsäkringar på försäkringsbolaget IF och berättar att de höjt sina premier främst på grund av stormarna. Stormar är en större risk än vi tidigare modellerat, berättar han för tidningen Land Skogsbruk, och hoppas att kunderna kan förstå vikten av hålla rätt pris på försäkringarna.

Idag finns det färre alternativ på marknaden än för bara några år sedan. Dessutom blir det allt svårare att förhandla om skogsförsäkringarnas innehåll och premie. Så hur ska man välja bland de alternativ som finns?

Ja, viktigast är det att ha en brandförsäkring. Men det finns annat som också kan vara viktigt för din ekonomi om något skulle hända din skog, till exempel en vettig ansvarsförsäkring och att du har tillgång till rättsskydd i din försäkring.

Som skogsägare bör du fundera en extra vända över vad din skog kan behöva för skydd. Fundera över skogens ålder och om åldern innebär några särskilda risker. Med mycket ungskog är till exempel risken för stormskador ganska liten, i en äldre skog är riskerna större.

Sist, här kommer några goda råd för att välja rätt skogsförsäkring:

  • Vad behöver din skog för skydd? Behövs en heltäckande försäkring som även gäller för till exempel plantskador och snöbrott eller räcker det med brandförsäkring, ansvar och rättskydd?

  • Be om offerter från flera försäkringsbolag och jämför både premier och villkor. Priset är sällan allt, inte heller i det här fallet. Villkoren kan också se ganska olika ut från bolag till bolag.

  • På vilken nivå kan du sätta självrisken? Har du möjlighet att ha en högre självrisk, så får du en lägre försäkringspremie.

  • Se regelbundet över din skogsförsäkring. Har du frågor om vad som gäller, kontakta ditt aktuella försäkringsbolag och få de svar du behöver.

  • Sist, gå igenom ditt försäkringsbrev en gång varje år och håll siffrorna uppdaterade med vad som är aktuellt kopplat till din skogsfastighet. När det är tid för att lämna in fastighetstaxering, är det också lämpligt att stämma av siffrorna mot vad som står i ditt försäkringsbrev.

Har du frågor som handlar om skogsförsäkringar eller om din skog?
Ring eller mejla någon av våra kunniga skogsrådgivare, så hjälper de dig. Gå in på vår kontaktsida och välj en skogsrådgivare som är verksam i ditt län.meraskog.com/kontakta-oss

Om Meraskog
Meraskog jobbar för långsiktigt och lönsamt skogsägande. Våra skogsrådgivare är personligt engagerade och som fristående aktör så förmedlar vi virke till dem som ger dig de bästa villkoren. Vi har lång erfarenhet i skogsbranschen och en stark etablering i Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Värmland.

DELA