Långsiktigt och hållbart skogsägande

Vida jobbar som granbarkborre-hund!

27 Nov, 2023

Att granbarkborren är ett hot mot våra granskogar är tyvärr ett faktum, men nu har vi en ny vapendragare vid vår sida i kampen mot granbarkborre! Vi har träffat Mikael Ehn, skogsrådgivare för Meraskog i Småland, hans fru Karin och deras hund Vida som tillsammans letar rätt på träd som blivit angripna – och det långt innan träden visar synliga tecken på angrepp.

Det var år 2005 efter stormen Gudrun som granbarkborren fick fäste i Sverige då allt skadat virke som låg i skogarna blev en perfekt grogrund för granbarkborren. Den varma sommaren 2018 gjorde att granbarkborren ökade och idag är det en av de utmaningar som skogsägarna tampas med.

Mikael och Karins hund Vida är en Malinois, belgisk vallhund, och för Vida är skogen en del av hennes vardag då hon ofta följer med husse eller matte ut på jobb. Men även Vida har ett jobb – hon är en av de få granbarkborrehundar som finns i Sverige.

Granbarkborrehundarna har blivit fler och fler och deras förmåga att hitta angrepp som inte syns med blotta ögat gör dem till en ovärderlig medarbetare. Att bli en duktig granbarkborrehud kräver både träning och tid. Initialt introduceras Vida till doften av granbarkborrar genom att söka efter 4 feromoner som i mesta möjliga mån påminner om de dofter som granbarkborren avger. Genom positiv förstärkning belönas hon när hon identifierar rätt doft. Med tiden ökar komplexiteten i träningen, och Vida utsätts för olika miljöer och förhållanden för att förbättra hennes förmåga att spåra dofterna och lokalisera angripna träd.

Vidas träning är dock ständigt pågående. Hon genomgår regelbunden uppdatering och vidareutbildning för att hålla hennes luktsinne skarpt och färdigheter aktuella.

”Det tar ungefär 2 år innan de är fullärda, då har de varit med om en hel sommar och känner igen alla dofter i naturen och de tecken de ska söka efter. De lär sig även att känna igen dofterna från ett träd som är i processen att dö” säger Karin som tränat Vida sen hon var valp.

Genom att granbarkborre-hundarna kan känna igen dofterna från ett angripet träd innan skadorna blir alltför omfattande finns det möjlighet att snabbt isolera skadan och ta itu med det innan det blir alltför omfattande. Denna metod är miljövänlig och effektiv eftersom hundar kan täcka stora områden snabbt och noggrant. En duktig hund kan söka av 50-60 hektar om dagen, men för att inte trötta ut hunden gäller det att ha en duktig hundförare som strategiskt lägger upp en plan för hunden.

"Det är viktigt göra upp en plan innan vi går ut. Jag går först igenom skogsbruksplanen för att välja ut ett område, efter det bedömer jag terräng och vindriktning" berättar Karin.

Genom att titta igenom skogsbruksplanen och välja ut de områden som mest troligt kan vara angripna kan man avgränsa ett område att söka i. Med hänsyn till vindens riktning kan då Vida och hennes matte Karin systematiskt beta av områden, och där Vida markerar, krävs troligtvis åtgärder. Genom att Vida kan hitta angreppen tidigt finns möjlighet att rädda stora virkesvärden genom att ta bort angripna träd och snabbt avgränsa området. I bästa fall hinner man lokalisera trädet medan granbarkborren fortfarande finns i det, då det är enklare att forsla ut och man har en möjlighet att med tidiga åtgärder minimera spridningen. En granbarkborre kan som mest flyga ett par hundra meter med vinden så i de områden där granbarkborren inte varit så vanlig tidigare är det fördelaktigt att hitta angreppen tidigt.

När kan man ha nytta av en granbarkborrehund?

  • Du som redan har angrepp: för dig kan det vara till nytta för att se om granbarkborren spridit sig till närliggande områden i ett tidigt skede, eller en möjlighet att stoppa angreppens spridning.
  • För dig som har skog i ett område där närligande fastigheter har eller har haft angrepp men ännu inte själv har sett synliga tecken. Här finns det en möjlighet att hitta angrepp som ännu inte är synliga med blotta ögat och en chans att minska skadorna.
  • Du som bor i ett område där angreppen ännu inte är kända, här finns en möjlighet att stoppa innan det får fäste.

Vida fortsätter sin träning under hela året och nästa sommar kommer hon att vara redo för att på nytt ta sig an nya uppdrag i kampen mot sin och skogsägarnas tysta fiende!

Tips: Gå in på skogsstyrelsens hemsida här och se granbarkborrens spridning där du har din skog!

Skulle du vilja ha hjälp av Vida att se över din skog? Kontakta oss så kan vi prata om hur det ser ut i ditt område just nu och vilka åtgärder som bör vidtas för att vara ute i tid och rädda virkesvärden.

Kontakta oss Så begränsar du spridning av granbarkborre

Om Meraskog
Vill du prata mer om Vida och att identifiera angrepp av granbarkborren? Ring eller mejla så får du hjälp att komma framåt. Våra skogsrådgivare har bred och djup kompetens när det kommer till skogliga frågor. Meraskog verkar för ett långsiktigt, hållbart och lönsamt skogsägande i generationer. Vi har lång erfarenhet i skogsbranschen och en stark etablering i landet med kontor i Härjedalen, Hälsingland, Dalarna, Värmland och Småland.

DELA