Skogsskötsel Skogsägande

Skogsägarens månadsplanering: oktober

1 Oct, 2020

Sköter du om din skog på ett bra sätt kan det ge direkta inkomster, men också en värdeökning på sikt. För att detta ska bli enklare för dig som skogsägare, har vi tagit fram en månadsplanering som hjälper dig att hålla koll på vad som är viktigt att tänka på månad för månad. Den här gången tittar vi på det som är aktuellt i oktober.

Tänk på att jakt pågår
Hösten är förknippad med jakt på vilt. Besöker du din skog, ta det försiktigt där det finns jägare och se till att du bär starka färger och reflexer.

Markberedning på områden som ska planteras nästa år

Under hösten är det bra att markbereda områden där du vill plantera under den kommande våren eller sommaren. Gör du markberedningen nu, hinner marken ligga till sig under vintern och våren och bli mer stabil. Samtidigt hinner inte nya växter slå rot innan det är dags att börja plantera.

Förbered vinterns avverkningar genom trampning av marken

Innan snön kommer bör du ”trampa” blöta passager på de skiften som ska avverkas senare i vinter. Börja gärna med lätta fordon som en snöskoter, för att därefter nyttja tyngre fordon så som en jordbrukstraktor. När marken trampats, kan en skotare sedan köra även där du annars knappt kan passera till fots.

Anmäl vinterns avverkningar
För att avverka i vinter, behöver du skicka in anmälan om avverkning till Skogsstyrelsen senast 6 veckor innan avverkningen ska påbörjas.

Viktiga datum:
10-12 oktober: Älgjakten återupptas i stora delar av landet.

Vill du prata skogsskötsel eller få hjälp av med skogliga ekonomiska frågor?
Ring eller mejla någon av våra skogsrådgivare så får du hjälp att komma framåt. Våra skogsrådgivare har alla bred erfarenhet och kompetens när det kommer till skogliga frågor.

Om Meraskog
Meraskog verkar för ett långsiktigt och lönsamt skogsägande. Våra skogsrådgivare är personligt engagerade och som fristående aktör så förmedlar vi virke till dem som ger dig de bästa villkoren. Vi har lång erfarenhet i skogsbranschen och en stark etablering i Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Värmland.

DELA