LULUCF: vinst för skogsägarna och klimatet

1 Feb, 2019

Riksdagen har beslutat att den svenska skogsnäringen får fortsatta möjligheter att fullt ut ta tillvara på skogens resurser i omställningen till en fossilfri framtid. Det innebär bland annat att branschen kan fortsätta utveckla klimatsmarta bioprodukter för att ersätta plast och olja. En vinst för skogsägarna och klimatet – men också för landsbygden.

EU antog 2017 en ny lag i den så kallade LULUCF-förordningen. Lagen styr hur medlemsländerna bokför utsläpp och upptag av koldioxid inom skogsbruket. En viktig fråga i EU-förhandlingarna var huruvida EU skulle binda dagens avverkning till hur mycket skog medlemsländerna avverkat tidigare. De svenska ministrarna och EU-parlamentarikerna var starkt emot begränsningen. En sådan bestämmelse skulle göra att det svenska skogsbruket inte längre fullt ut skulle kunna tillvarata skogens resurser i omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Utgången i EU-förhandlingarna 2017 blev mycket positiv. EU valde att lyssna och ställa sig bakom den svenska hållningen. Man beslutade att dagens avverkningsnivåer inte skulle påverkas av hur mycket skog som avverkats bakåt i tiden.

Nya diskussioner i den svenska regeringen
När lagstiftningen nu skulle börja gälla även i Sverige, blossade diskussionerna upp igen – denna gång på hemmaplan. Regeringens diskussioner gick tvärt emot vad som beslutats i EU. De diskuterade en skogsavverkning begränsad av historiska avverkningsnivåer.

Om Sverige skulle gå emot EU:s riktlinjer, skulle det innebära begränsade möjligheter att avverka skog och stor osäkerhet för den som vill investera i bioekonomin. Det skulle göra att det svenska skogsbruket skulle få svårare att bidra till den växande bioekonomin och svårare att skapa jobb och tillväxt – utanför storstadsområdena.

Beslutet en vinst för skogsägarna, klimatet och landsbygden
I veckan beslutade Riksdagen dock – tvärtemot de nya diskussionerna – att man skulle gå på EU:s linje. Sverige får även fortsatt använda skogens resurser för att bidra till klimatfrågan på ett positivt sätt.

Det svenska skogsbruket - positivt för klimatet även på global nivå
I internationella sammanhang är det svenska skogsbruket en förebild. Med ett hållbart och långsiktigt skogsbruk har den svenska skogsbranschen ökat tillväxten och avverkningarna, samtidigt som virkesförrådet ökat och ytorna utan skogsbruk ökat.

Den svenska skogen tar upp hela 83 % av landets totala utsläpp av koldioxid. Idag exporteras också hela 80 % av de träbaserade produkter som tillverkas i Sverige. Utomlands bidrar de till klimatet även på en global nivå då de hjälper till i övergången från fossila till förnybara material.

Tyckte du att detta var intressant och vill läsa mer?
Ta gärna del av den här debattartikeln från ATL Lantbrukets affärstidning.

Har du frågor om din skog?
Kul, då har vi mycket att prata om. Ring eller mejla någon av våra kunniga skogsrådgivare. De "pratar skog" hela dagarna och kan det mesta som är värt att veta om skogen. Har du frågor om exempelvis skogskötsel eller avverkning så kan de hjälpa dig att få svar på dina frågor.

Om Meraskog
Meraskog jobbar för långsiktigt och lönsamt skogsägande. Våra skogsrådgivare är personligt engagerade och som fristående aktör så förmedlar vi virke till dem som ger dig de bästa villkoren. Vi har lång erfarenhet i skogsbranschen och en stark etablering i Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Värmland.

DELA